Støbning af fundament – Sådan gøres det

fundament

Hvis du gerne vil udvide hjemmet med endnu et rum eller gerne vil have et lækkert udhus, så du kan skue ud over haven, så kommer du ikke uden om et af de allerførste trin: Støbning af fundament.

For mange virker det en smule kompliceret og måske endda intimiderende, hvilket medvirker til, at de færreste giver sig i kast med det på egen hånd. Desværre kan det være enormt dyrt, hvis man skal have andre til at tage sig af støbning af fundament, og det er penge, som man i stedet kunne bruge til at gøre det nye udhus endnu bedre.

Desuden er det faktisk også et godt og fælles projekt for hele familien, som man sagtens kan samles om henover en sommer. Hvis i alligevel ikke rigtig ved, hvad i skal give jer til, så er hjemmerenovering en oplagt undskyldning for at komme hinanden ved, mens man faktisk udretter noget nyttigt. Nedenfor kommer der derfor en lille kort guide til, hvordan man støber fundament selv, så det holder.

Forbered dig godt

Før I overhovedet giver jer i kast med støbning af fundament, er det vigtigt, at I har nogle enkelte ting på plads. Uden en forhåndsviden kan i nemlig nemt komme til at skulle støbe om et par gange, og i værste tilfælde kan i komme til at sætte usikre vægge ovenpå et usikkert fundament og dermed ødelægge hele projektet.

Et eksempel på noget at det, som det er fuldstændig afgørende at blive fortrolig med, inden man går i gang med støbning af fundament, er det at blande beton. Det er vigtigt, at du ved, hvordan det gøres helt praktisk, men også hvordan du kan påvirke konsistensen på din beton ved at tilsætte vand.

Derefter kan du gå i gang med at tegne og planlægge, så du ved præcis hvor stort projektet bliver, og hvor meget beton det for eksempel er nødvendigt at anskaffe sig. Når planlægningen er færdig, kan du endelig går i gang med at grave ud. Da dette er selve fundamentet for resten, er det vigtigt, at alt er lige og vinkelret. Det kan du sikre ved at afsnore og måle præcist.

Sådan støber du et fundament

For at undgå sætningsskader og frost, bør du grave omkring 90 centimeter ned. Desuden er det vigtigt, at du lægger mærke til jordens konsistens, mens du graven. Det er nemlig vigtigt, at din støbning af fundament til et udhus eller en hvilken som helst anden bygning foregår på nogenlunde fast jord.

Når du har gravet, kan du begynde at fylde op med skiftevis beton og lecablokke. Disse er nemlig med til at sikre isolering, så der ikke bliver voldsomt koldt eller dødeligt varmt i de forskellige årstider. Hvordan du helt præcist støber samt hvilke mål du benytter dig af, afhænger i høj grad at, hvad der skal stå på fundamentet. I den sammenhæng kan internettet dog virkelig komme dig til hjælp, og du behøver heldigvis ikke bruge mange sekunder online, før du står med et svar på dine spørgsmål.

Anbefalet til dig

Om skribenten Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *